Lammrecept -både till vardag och fest!

Här kommer vi publicera massor smarriga lammrecept. Om du vill tipsa oss med ditt favoritrecept så maila det gärna till oss! Gärna med en bild!

susanne@styralantbruk.se

Om du gjort ett av recepten och du tycker det blev lyckat så maila oss gärna och berätta!

Skicka gärna med en bild!

Allt inskickat publicerat material belönas med rabattcheckar...............

Kaffelamm

-Godaste Steken till Påsk eller fest!

1 Lammstek

2-3 dl grädde

10 sockerbitar

½   dl starkt kaffe

1-2 köttbuljong

6 st vitlöksklyftor

timjan

rosmarin

svartpeppar

salt   

Gnid in köttet med kryddorna. Stek i ugnen på låg temperatur ca 100 g till 58-60 grader i innertemp. Koka ihop såsen, häll såsen över fiolen sista halvtimmen. Red sedan av såsen med grädde och ev. mjöl/ majzena.

Lammbratwurst

Vår erkänt goda lammbratwurst är en riktig hantverkskorv med 100% lammkött, som med fördel bara steks eller grillas och avnjutes med en god potatissallad.

Om fantasin tryter och ni vill prova nåt nytt, testa gärna dessa recept!

...............................................................................

Tagliatelle med lammbratwurst,

broccoli och röd pesto

Lyxig vardagsmat! Snabbt, enkelt och riktigt gott.

Lammkorv »Lammkorv säljes hos Grepstad jordgubbar

Lamm »Läs mer om vår lammproduktion här.

 Svarar vi inte i telefon? » Skicka gärna ett mail istället.

 

Skogstjänster »Vi utför manuell gallring, fällning av svåra träd i t.ex. trädgårdar mm.

Kontakta oss»Kontakta oss för mer info.

Kotletter på hals från Styra kött

Ingredienser:

4 portioner tagliatelle

500 g frysta broccolibuketter

1 pkt lammbratwurst från Styra kött

1 burk röd pesto (ca 185 g)

Koka pastan.

Lägg i broccolin när det är ca 3 minuter kvar av koktiden.

Skär bratwursten i "mynt" och stek den.

Häll av vattnet från pastan och broccolin, blanda med pesto och korv.

Servera gärna med bröd och en god grönsallad.

..................................................................................................................................................................

Lammbratwurst med salvia och tomat

Ingredienser:

1 pkt med 4 lammkorvar från Styra kött

900 g potatis från Magnus Larsson i Götala

1 pkt körsbärstomater från Varvs tomatbod

1 msk torkad oregano

½ -1 kruka salvia

1 litet blomkålshuvud från JKs ekobod

1 dl matlagningsyoghurt

1 msk senap

1 tsk Farfars honunng från Styra

Sätt ugnen på 200 grader, klyfta potatisen och krydda med salt och peppar, blanda i lite olja och lägg på en plåt eller ugnsäker form.

Lägg tomaterna och korvarna i en annan liten ugnsform, skär skåror i korvarna och krydda med oregano, salt, peppar och hela salviablad. Häll över lite olja.

Ställ in båda formarna i ugnen i ungefär en halvtimme.

Dela blomkålen i småbuketter. Lägg dem ihop med potatisen och ringla över lite olja efter ca 20 minuter.

Blanda yoghurt, senap och honungen till en god dressing.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Styrakorv med äpple och rotfruktspuré

Skala och skär 1 kg rotfrukter i småbitar.

Koka dem mjuka med lock på låg värme i 4 dl mjölk.

ta från värmen och mixa till en puré.

Krydda purén med 1½tsk äppelcidervinäger, salt och peppar.

Skala och hacka 1 rödlök grovt.

Skär 1 pkt Lammkorv från Styra i tjocka skivor.

Stek korv och lök i 5-7 minuter

Dela 2 äpplen i små klyftor. tillsätt dessa till korven när det är ca 2 minuter kvar.

Ta bort från spisen och blanda ihop med lite grön sallad.

Servera med purén och en god senap.

Lammfärs

Lika enkelt att tillaga som någon annan färs, fast nyttigare och godare!

.................................................................................

Kryddig lammfärs med ris och gurkyoghurt

En kryddig upplevelse som för tankarna till Turkiet.

Ingredienser:

4 portioner ris

500 g lammfärs från Styra kött

1 ägg

salt och peppar

1 tsk spiskummin

1 tsk sambal oelek

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1/2 gurka

2 dl matlagningsyoghurt

Koka riset. Blanda färsen med ägg, 1 tsk salt, 1 krm peppar, spiskummin, sambaloelek och pressad vitlök till en jämn smet. Forma färsen till avlånga köttbullar, som små korvar. Stek i smör i stekpannan.

Dela gurkan och ta ur kärnhuset, hacka i småbitar och blanda i den i matyoghurten. Krydda med salt och peppar.

Servera färskorvarna med ris och gurkyoghurt.

......................................................................................................................................

Mormors Ammys mumsiga Lammkebabpaj

i långpanna

Ingredienser:

Deg

10 dl vetemjöl

5 tsk bakpulver

5 krm salt

125 g margarin

5 dl mjölk eller fil

Fyllning 1

500 g lammfärs

1 gul lök

1 påse taco-kryddmix

1 dl vatten

Fyllning 2

4 tomater

2-3 pepperoni

2 dl creme fraiche

4 msk majonäs

2 krm vitpeppar

1 dl riven ost

vitlök om ni vill

1 gul lök

Gör såhär:

Deg

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Finfördela i margarinet.

Tillsätt mjölk eller fil.

Arbeta snabbt ihop till en deg.

Tryck ut den i långpannan och förgrädda i 10 minuter på 225 grader.

Fyllning 1

Blanda alla ingredienser i fyllning 1 och bryn i stekpanna, häll sedan över pajskalet.

Fyllning 2

Hacka tomaterna och pepperonin, häll dessa över köttfärsen.

Blanda creme fraice, majonäs, vitpeppar ost och ev vitlök.

Fördela blandningen över färsen.

1 gul lök skärs i ringar och läggs sist ovanpå.

.........................................................................................

Kryddig lammfärssoppa med potatis

200g lammfärs från Styra kött

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

4 potatisar

1 röd paprika

2 tsk spiskummin

2 tsk paprikapulver

1 tsk curry

2 tsk rosmarin

3 msk tomatpuré

1 burk krossade tomater

1 liter vatten

1 köttbulonjgtärning

olivolja

salt

gräddfil

Skala och hacka lök och vitlök.

Skala och skär potatis i 1 cm bitar.

Dela kärna ur och skär paprika i ½ cm bitar.

Fräs lök och vitlök i olja i ca 3 minuter i en gryta.

Ta upp och lägg åt sidan.

Fräs färsen med alla kryddor och tomatpuré i samma gryta.

Häll i löken, krossade tomater, vatten och buljong.

Tillsätt potatis och paprika.

Låt koka under lock ca 30 minuter.

Krydda med salt, servera med gräddfil och en knäckemacka.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lammkötts detaljer

Dessa recept kommer kanske så småningom delas upp efter vilken detalj som används.

Lammköttsdetaljer från STYRA KÖTT säljs vakumpackat i Grepstads gårdsbutik.

Tjälknöl på lammstek

Ingredienser:

1 kg lammstek från Styra kött

olja och smör till stekning

1 l vatten

½ dl salt

2 kvistar rosmarin

4 vitlöksklyftor

2 lagerblad

1 msk krossad svarpeppar

Bryn steken runt om i en stekpanna med både olja och smör.

Stek färdigt i ugnen i 90 grader tills innertemperaturen är 60 grader.

Koka upp vattnet med salt och kryddor. Låt svalna.

Lägg ner steken när köttet är stekt och både kött och lag har svalnat.

Låt köttet ligga i lagen i ett dygn.

Lyft upp köttet och slå bord rimlagen och skiva köttet i tunna skivor.

Färdigt att servera med tex. en potatisgratäng.

..................................................................................................................

Läckra kotletter med dillpestosmör

4 portioner

ca 8 dubbla eller 12 enkla lammkotletter från Styra kött

smör

salt

nymald peppar

100 g rumsvarmt smör

1 dl riven prästost

1 pressad vitlöksklyfta (från Grepstads gårdsbutik)

½ dl hackad dill

2 msk finhackad mandel

salt, gärna flingsalt

Smöret:

Rör smöret så det blir smidigt och luftigt.

Blanda i ost, vitlök, dill och mandel, smaka av med salt och peppar.

Förvara i kylskåp fram till servering.

Köttet:

Stek lammkotletterna i smör i en stekpanna 2-3 minuter per sida.

Krydda med salt och peppar.

Servera med tex. klyftpotatis från Götala potatis (finns i Grepstads gårdsbutik)

..............................................................................................................

Lammlägg Libanon-style

En av Libanons nationalrätter.

6 portioner

2 kg lammlägg (eller annat kött med ben) från Styra kött

2 morötter (Wernströms finns i Grepstads gårdsbutik!)

1 liten bit rotselleri

2 små purjolökar

1½ gul lök

5 hela kryddnejlikor

3 msk konc kalvfond

5 dl långkorningt ris

3 vitlöksklyftor

300 g nötfärs från Sjökumla (gårdsbutiken i Grepstad!)

½ tsk malen kardemumma

½ tsk muskotnöt

½ tsk kanel

½ tsk spiskummin

½ dl mandelspån

½ dl pinjenötter

2 msk vetemjöl (gårdsbutiken...)

½ dl naturella pistaschnötter

salt svartpeppar

olja

smör

Skala och skär morötterna och rotsellerin i grova bitar. Ansa och skär purjolöken i tjocka slantar.

Skala den hela löken och stick in kryddnejlikor i den.

Lägg köttet i en stor gryta.

Häll på 2½ liter vatten och fond. Krydda med 1½ tsk salt och 3 krm peppar. Låt koka upp.

Skumma ytan med jämna mellanrum.

Tillsätt morot, selleri, purjolök och lök med kryddnejlikor.

Låt sjuda med lock tills lammet är mört och köttet lossnar från benet, ca 2 timmar.

Häll av och spara buljongen.

Varmhåll köttet.

Skölj riset och låt det rinna av.

Skala och finhacka den halva löken.

Skala och pressa vitlöken.

Fräs lök och vitlök i 3 msk olja i en kastrull tills de fått lite färg.

Blanda i färsen och bryn den runt om.

Tillsätt riset och fräs i ca 5 minuter.

Rör om då och då. Tillsätt kryddorna.

Häll på ca 8 dl av lammbuljongen, det ska täcka riset plus lite till.

Tillsätt 1 tsk salt.

Koka upp, lägg på lock och koka på svag värme.

Rosta mandelspån och pinjenötter i en het, torr stekpanna.

Smält 2 msk smör i en kastrull. Rör i mjölet och låt fräsa tills det blivit lite brynt.

Häll i ca 4 dl av lammbuljongen under omrörning.

Koka ca 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp riset på ett serveringsfat. Lägg läggen ovanpå, antingen hela eller i skivor.

Garnera med pinjenötter, mandel och pistagenötter.

Servera såsen vid sidan om tillsammans med en sallad.

........................................................................................................

Lammköttsoppa med örter och vitlök

Härlig soppa en frusen höstdag.

Ingredienser:

500 g lammkött med ben från Styra kött (gärna framdelskött, lägg eller rygg)

1,2 l vatten

5 kryddpepparkorn

2 lagerblad

1/2 purjolök

1 morot

1 palsternacka

1 liten bit rotselleri

1 litet blomkålshuvud

1½ msk vetemjöl

3 dl mjölk

salt och peppar

persilja

timjan

Koka upp köttet i vatten och låt koka några minuter. Slå bort vattnet och skölj av köttet. Diska ur kastrullen och börja om med 1,2 l vatten, grovt krossad peppar, en dryg tesked salt samt lagerblad. Koka i 40 minuter under lock. Skala rotsakerna och skär dem i centimeterstora bitar. Dela blomkålshucudet i mindre buketter. När köttet är klart lyft ur det ur kastrullen med hålslev. Lägg i grönsakerna och koka dem mjuka i buljongen. Skär ner köttet i bitar och blanda det i soppan. Rör ut mjölet i mjölken och sila ner blandningen i den kokande soppan. Sjud soppan i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och några matskedar hackad persilja och timjan.

Lammfilé med rosmarinströssel, citronbulgur och morotsbearnaise

Kommer på mig själv, jag sitter och slickar mig runt munnen när jag skriver detta recept.......

Ingredienser

ca 600 gram lammfilé

2 vitlöksklyftor

2-3 kvistar rosmarin

rivet eller hackat skal från 1 citron

smör

olivolja

salt

svartpeppar

1½ dl bulgur

5 dl vatten

½ tärning grönsaksbuljong

1 msk citronjuice

2 msk hackad persilja

Koka bulgur, tillsätt bulongtäring, 1 msk olivolja, citronjuice och persilja.

Sätt på ett lock och ställ åt sidan.

Putsa lammfilén och bryn den i 1 msk smör och 1 msk olja i en het stekpanna.

Salta och peppra.

Sänk värmen och forsätt steka tills temperaturen är 60-70 grader.

60 blir rosa, 70 genomstekt.

Skala och finhacka vitlöken och rosmarinen och tillsätt citronskalet =strössel

Rulla  lammfilén i strösslet och skär sedan i skivor.

Servera med bulgurn och bearnaise. 

Morotsbearnaise

skala och skär 4 morötter i småbitar.

Koka dem mjuka i vatten. repa 5-7 färska dragonkvistar. Lägg bladen åt sidan och kvistarna i en kastrull.

häll på en skvätt vitvinsvinäger (ca 0.5 dl) och koka  ihop tills hälften av vinägern försvunnit.

ta bort kvistarna.  häll av morötterna och mixa till en slät purè.

tillsätt vinägern dragonblad och knappt 1 dl flytande margarin.

mixa igen.

salta o peppra.

Mmmmmmmmmmmmmmmmmm...............

Ugnsbakad lammrygg med dillsky

4 portioner

1½ kg skivad lammrygg från Styra kött

smör

salt

nymald peppar

3 morötter ca 300 gram (Wernströms morötter säljs hos Grepstads gårdsbutik)

2 gula lökar (också i Grepstad!!)

1 citron

3 dl vispgrädde

2 dl vitt vin

1 tsk soja

2 msk Farfars honung från Styra.

2 dl hackad dill

Sätt ugnen på 225 grader

Bryn köttet i smör i en stekpanna.Krydda med salt och peppar.

Lägg köttet i en smord ugnsform.

Täck formen med aluminiumffolie. Stek köttet i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Skala morötter och lök.

Skär i bitar och lägg runt köttet.

Skala av det yttersta gula skalet på citronen och strimla så tunt som möjligt.

Pressa ur saften. Blanda ihop ingredienderrna till dillskyn och häll i formen

Fortsätt steka köttet under folie tills köttet är mört och grönsakerna mjuka, ca 1½ timme

Servera gärna med klyftpotatis från Götala, Potatis finns i Grepstads gårdsbutik. :)

........................................................................................

Kryddig lammsadel från Styra kött . (recept kommer)

Lammgryta med Styra kött.