Svarar vi inte i telefon? » Skicka gärna ett mail istället.

 

Skogstjänster »Vi utför manuell gallring, fällning av svåra träd i t.ex. trädgårdar mm.

Lammproduktion

Styra Skog & Lantbruk har  fårproduktion av rasen finull i alla tre färgerna, brunt vitt och svart. Vi säljer gärna livdjur.

Vårens lammning har gett 100 bruna och svarta lamm. Hälften är tacklamm och hälften bagglamm. Vår plan är att utöka fårproduktionen, därför behåller vi en stor del av tacklammen men säljer gärna bagglamm till dig.

Det nya fårhuset kommer förhoppningsvis stå klart till hösten 2012.

Fåren bor i en nyrenoverad ladugård som byggdes 1927 av Anders farmors far Thure Gomér. 

På sommaren har vi fåren i vackra lummiga beten i anslutning till ett par skogspartier, vilket inte är så vanligt här på Östgötaslätten.

Våra djur är mönstrade av rekommenderad mönstrare, de har MV3-status dvs de är fria från Maedi Visna och anslutna till ett kontrollprogram hos Djurhälsovården. Vi är med i Elitlamm avel och alla djuren har härstammningsbevis (som en stamtavla) och är renrasiga Finullsfår.

Undrar du över något, snälla kontakta oss per telefon

Susanne 0707540009 eller

Anders 0703740458 

 

En snygg ungbagge på grönbete.

Lammkorv »Lammkorv  Säljes hos Grepstads gårdsbutik.

Kontakta oss»Kontakta oss för mer info.

Lite kuriosa:

Finull är en ras inom släktet lantrasfår som fram till 1500-talet var det enda förekommande fårsläktet i Sverige.På 1600-1700talet importerades stora mängder får till Sverige och våra inhemska lantraser höll på att dö ut.

Vårt avelsarbete på Styra Brunnsgård ligger i att bevara den relativt ovanliga finullsrasen, speciellt i den ännu ovanligare ullfärgen -brunt. 

Aveln gör att man oftast behåller en  del av tacklammen och säljer så många bagglamm man kan till liv för vidare avel i andra besättningar. För att hålla rasen så ursprunglig och rastypisk som möjligt, måste en del skickas på slakt efter ett urvalssystem där man värderar olika rastypiska egenskaper. Detta sker med hjälp av mönstring som görs på de unga djuren.

 Vårt mål ligger altså i att få fram fina livdjur för att  bevara rasen men också i att hålla bra storlekar på våra bruna och svarta finullsfår så att vi kan använda de bagglamm som blir över till slakt och dels få fint kött och fina skinn samt att kunna använda ullen till försäljning och vidareförädling.

Att kunna nyttja alla de tillgångar fåren ger oss.

Inget bör gå till spillo.

Lamm »Läs mer om vår lammproduktion här.